Receptek : Rozmaringos csirkerakottas Kati módra |
Rozmaringos csirkerakottas Kati módra
Kati /saját / 2012.06.11. 22:03
Nagyon finom ízletes egytálétel, római tálban készült.
Hozzávalók: 1 db csirke / 2 db egész comb, 1 mell és 2 db szárny / , 2 db sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, kb 80 dkg krumpli tisztán, bő 3 dl tejfől, 1,5 dl tejszín, kb 15 dkg reszelt sajt, kecsap, só, bors, kakukkfű, örőlt rozmaring, ételízesitő, vaj.
Készitése: a csirkét feldaraboljuk úgy, hogy a combokat és a mellet kifilézzük / csontozzuk /, majd kisebb kb falatnyi darabokra szeleteljük, a szárnyakat ketté vágjuk. Fűszerezzük: só - örőlt rozmaring - kakukkfű.
- A tejfőlt - tejszínt elkeverjük annyi kecsappal, hogy rózsaszínű legyen.
- A krumplit / nyers / vékony karikára vágjuk. A répát szintén vékonyra szeleteljül kb. 10 centis lapocskákra. A hagymát apróra vágjuk. Fűszerezés: só - bors - vegeta.
- Egy római tálat vastagon kivajazunk, lerakunk egy sor krumplit - só, bors, vegeta. Erre egy sor fűszerezett hús, majd a hagyma felét rászórjuk, kevés sót, egy sor sárgarépa - kevés olajat locsolunk rá, picit sózzuk. A tejfőlös massza felét rákenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.
- A következő sort ugyan ezzel a módszerrel rakjuk össze, a tetejére a massza másik fele kerül, végül reszelt sajttal bőven megszórjuk. A tálat lefedjük és készre sütjük kb másfél óra, akkor jó ha a teteje megpirul, a krumpli puha benne és sűrű szaftja keletkezik. Ha puhának tünik kitakarjuk és kicsit megpiritjuk.
- A tálat hideg sütőbe tesszük!!! És az időt a bemelegedéstől mérjük, de érdemes ránézni, mert nem egyformák a sütők, én villanyt használok.
|