Túróval töltött zsömle
Katharosz módra 2012.06.27. 21:52
Gyorsan elkészülő finomság, kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak.
Hozzávalók: 4 db zsömle, 5 dl tej, 8 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor.
- Töltelék: 25 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, tejfől szükség szerint, reszelt citromhéj, lekvár.
- Öntet: 2 dl tejfől, 2 db tojás, 3 evk cukor, vaj.
Készítése: A zsömlékkel kezdjük, a tetejét levágjuk, és kiszedjük a belét. A meglangyosított tejhez hozzáadjuk a kétféle cukrot. A zsömléket megáztatjuk a cukros tejben, de vigyázzunk nehogy túlságosan elázzanak, mert akkor nem tudunk vele dolgozni. Majd egy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük őket, mindegyik aljába 1 evk. lekvárt kenünk.
- A töltelékhez valókat összekeverjük, hozzámorzsoljuk a zsömlék belét is, és egy kevés tejfőlt is adunk hozzá, hogy ne legyen túl száraz, majd a zsömlékbe töltjük. Az áztatott kalapokkal befedjük. Végül az öntethez valókat elkeverjük, / a vaj kivételével /, és a zsömlékre kanalazzuk, tetejére kisebb vajdarabokat teszünk.
Sütés előmelegitett kb. 200 fokos sütőben.
|