Szilvás gombóc
Katharosz 2012.07.02. 21:29
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya, Kb. 30 dkg liszt fele rétes- fele sima, 1 db tojás, 5 dkg zsír, 1 csípet só, 15- 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, csipet só, 1 tk cukor, kb 20 db szilva, 1 tk fahéj, 10 dkg kristálycukor.
Készítése:
- A főtt krumplit meghámozzuk és még melegen áttörjük. hozzáadjuk a zsírt, a tojást, sót és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle, vigyázzunk mert ha túl lisztezzük belágyul és ragacsos lesz.
- Közben egy nagy fazék sós vizet odateszek melegedni.
- A szilvákat megmossuk, és úgy magozzuk ki, hogy egybe maradjon, a töltésnél egy kiskanál fahéjas- cukrot teszünk bele, jól összenyomjuk, és a gombócokba töltjük.
- Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, egy gombócnyi tésztát a kezembe veszek, kör alakúra ellapítom, a közepébe teszek egy szem szilvát amit előzőleg fahéjas cukorral megtöltök.
- Az így előkészített gombócokat csendesen forró vízbe rakom.
- Miután a víz felszínére feljönnek a gombócok még további 3 - 5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap.
- Tálalás, vaníliás porcukorral megszórva.
|