Epres krumplis gombóc
ahogy én készítem 2012.07.02. 21:37
Azoknak a figyelmébe ajánlom ezt a finomságot, akik nem szeretik a szilvás gombócot, mert ez garantált siker lesz, nálunk is igy volt.
Hozzávalók: Tészta: 1 kg héjában főtt burgonya / sárga Ella a legjobb /, Kb. 30 dkg liszt fele rétes- fele sima, 1 db tojás, kb. 5 dkg zsir, só. Zsemlemorzsa : zsiradék, csipet só, kiskanál cukor. 20 - 25 db közepes szemű eper, vaníliás kristálycukor a forgatásához.
Készítése: A főtt krumplit meghámozzuk és még melgen áttörjük. hozzáadjuk a zsirt, a tojást, sót és a lisztet fokozatósan adagolva tésztát gyúrunk belőle. / vigyázzunk, mert ha túl lisztezzük belágyul és ragacsos lesz, igy már gombócnak nem tudjuk felhasználni /.
- Közben egy nagy fazék sós vízet odateszek forrni.
- Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, egy gombócnyi tésztát a kezembe veszek, kör alakúra ellapitom, a közepébe teszek egy vaníliás kristálycukorba forgatott eper szemet, jól összenyomkodom.
- Miután a víz felszinére feljönnek a gombócok még további 3 - 5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük és pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap.
|