Zöldbabpörkölt
Kati /saját / 2012.07.25. 20:37

Ez egy nagyon régi, jól bevált egytálétel receptem, amit még kezdő háziasszonyként tanultam.
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús pörköltnek való / de pulyka felsőcomb is jó /, 1 nagyfej vöröshagyma, 4-5 gerezd fohagyma, 2 - 2 db paradicsom és zöldpaprika, zsir vagy olaj, só, bors, pirospaprika, Piros Arany, ételízesitőpor, 80 dkg zöldbab / friss vagy fagyasztott /, 2 dl tejföl, 3 db babérlevél, kevés étkezési keményitő.
Készítése: A finomra vágott hagymát egy kevés sóval a zsiradékon megfonnyasztjuk. A tűzről kicsit lehúzva megszórjuk kb 1 evk pirospaprikával, elkeverjük, a tűzre visszatéve rádobjuk a kockára vágott húst, átforgatjuk, hozzáadjuk a kisebb kockára vágott hámozott paradicsomot, zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, hagyjuk, hogy levet eresszen.
Fűszerezzük - só, bors, ételízesítőpor, Piros Arany, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje, lefedjük, és félpuhára főzzük.
- Ha a hús elég puha hozzáadjuk a darabolt, tisztított, zöldbabot, felöntjük vízzel, hogy éppen csak ellepje, belerakjuk a babérlevelet, ha szükséges utánízesitjük, majd lefedve készre főzzük.
- Ha kellően megpuhult a hús és a bab is, hozzáadjuk a tejfölt, jól kiforraljuk, majd kevés vízben elkevert keményítővel sűrítjük, szükség szerint.
- Friss kenyérrel tálaljuk.
- Én hagyományos kuktában szoktam készítettem.
|