Lencsekrémleves
ahogy én készítem 2012.10.29. 22:58

Érdemes kipróbálni ezt az ízletes leves receptet.
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 1 kisebb vöröshagyma, 4 evk olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, 1 púpozott evk mustár, 2 dl főzőtejszín,1 leveskocka, pár csepp citromlé, csipet cukor, 10 dkg füstölt sajt.
Készítése: az előző napon beáztatott lencsét leszűrjük. A hagymát finomra vágjuk, egy fazékban az olajon kevergetve megfonnyasztjuk, kb 1,5 liter vízzel fölöntjük, a zúzott fokhagymával, leveskockával, sóval, babérlevéllel fűszerezzük, végül hozzáadjuk az áztatott lencsét is. Fölforraljuk, majd lefedve puhára főzzük. Ezután a babérlevelet kivesszük, majd botmixerrel pürésítjük, / vagy szitán áttörjük /.
- Újra tűzre tesszük, a mustárt, tejszínt, citromlét egy kevés levessel simára keverjük, majd a többihez öntjük. Épp csak fölforraljuk. Ha szükséges után ízesitjük.
- A sajtot 1 centis kockára vágjuk, és egy sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk. Forró grillsütőben hirtelen megpirítjuk. A forró levest csészékbe rakjuk és a sajttal tálaljuk. Ezt a finom leves receptet egy régi újságban találtam.
|