Káposztás pogácsa
ahogy én készítem 2013.02.19. 00:12

Nagyon finom, ízletes, sörkorcsolyának is kitünő.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 dl langyos tej, 20 dkg vaj, 2 db tojás, 2,3 dkg élesztő, 50 dkg fejes káposzta, 6 dkg zsir, só, örölt bors ízlés szerint, 1 evk cukor, + 1 db tojás a kenéshez.
Készítése: A reszelt káposztát besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a zsirt és a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve megdinszteljük, hülni hagyjuk.
- A tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a két tojást, sót, az élesztős tejet és tésztát dagasztunk.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a káposztát, ezután hajtogatjuk, mint a vajastésztát szokás. A két szélét egymással ellentétes irányban felhajtom a tészta közepéig, majd egymásra hajtom. Hűtőbe téve pihentetem és ezután 3x hajtogatom, közben 30 - 30 percig pihentetem.
- Az utolsó pihentetés után tetejét mintázuk, 4,5 centis szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással lekenjük.
- Sütés: 190 - 200 fokra előmelegitett sütőben 20-25 percig.
|
Nagyon finom lett. :)