Almás krémes
ahogy én készítem 2013.02.24. 20:44
Nagyon finom kettő az egyben, krémes és almás süteményt kapunk.
Hozzávalók: - Tészta: 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 2 db tojássárgája, 2 evk tejföl, csipet só.
- Töltelék: 1,8 kg alma, 20 dkg porcukor, 2 tk fahéj, 1 citrom reszelt héja, kevés darált keksz vagy zsemlemorzsa.
- Krém: 4 csomag vaníliás pudingpor / 160 gr /, kb 10 evk kristálycukor, 4 cs vaníliás cukor, 6 db tojásfehérje, 1 liter víz, 1 vanília rúd kikapart belseje.
Készítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsojuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, tejfölt, a két tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hidegre tesszük kb 1 órára.
- Ezután egy közepes méretű tepsi hátán / kb. 22 x 32 cm /, három lapot sütünk, villával megszúrkáljuk. A tepsit előtte zsirozunk és lisztezünk minden lap sütése előtt, vagy sütőpapírt teszünk rá / én igy csináltam /. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, amikor kezd szinesedni már készen is van.
- A töltelékhez az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn megreszeljük., kicsit állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, reszelt citromhéjat elkeverjük, majd pár perc alatt megpároljuk.. Hűlni hagyjuk, a túl leveses lenne kevés keksz vagy zsemlemorzsát keverünk bele.
- A krémhez elkeverjük a pudingport 7 evőkanál cukorral és a 4 csomag vaníliával. Ezután az 1 liter hideg vízzel elkeverjük / fokozatósan adagolva /. Tűzre tesszük és állanó keverés mellett sűrűre főzzük. Közben a maradék cukorral kemény habbá verjük a 6 tojásfehérjét.. Végül adagonként óvatosan a pudingos masszába forgatjuk.
- Összeállitás: A tepsi aljába beleteszünk egy lapot, rákenjük az almás krémet, következő lappal befedjük, kicsit le is nyomjuk, erre a pudingos krém jön, majd a harmaik lappal befedjük. Ha kihűlt tetejét egy fóliával letakarjuk és másnapig hidegre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak. Kockára vágva porcukorral meghintve tálaljuk.
- Tipp: célszerű levehetős oldalú tepsit használni az összeállításnál, igy nem nyomodik össze a szeletelésnél.
|