Joghurtos graham kenyér
ahogy én készítem 2013.02.26. 22:23
Nagyon finom egészséges könnyen elkészíthető kenyér, és emellett olcsó is.
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 300 gram natur joghurt, 1 tk só, 5 dl graham liszt, kb. 3 dl finomliszt, kb 125 ml víz, 1 tk cukor.
Készítése: a meglangyosított vízbe elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a joghurtot.
- A graham lisztet elkeverjük a sóval, majd a joghurtos alaphoz adjuk, a finomlisztet is hozzáadjuk, de csak fokozatosan adagolva amennyit felvesz, tésztát dagasztunk.
- Akkor jó ha lágy de, formálható tésztát kapunk. Letakarjuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
- Másnap lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, és hosszúkás kenyérré formáljuk. Egy 1,5 literes vajjal kikent püspökkenyérformába tesszük., letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
- Sütés 200 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig, tűpróba. Légkeveréses 180 fokon. Ha nagyon sülne a teteje alufóliával letakarjuk.
- A megsült kenyeret a formából agy rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.
- Tipp: a dagasztást kenyérsütőgéppel is elvégezhetjük, én is igy csináltam.
|