Receptek : Brokkolis pite / Gudruns gröna paj / |
Brokkolis pite / Gudruns gröna paj /
ahogy én készítem 2013.03.19. 00:07
Ez egy eredeti Svéd pite receptje, nagyon finom, könnyű, akár vacsorának is beillő.
Hozzávalók: Pite: 3 dl / kb. 18 dkg / finomliszt, 15 dkg fagyos vaj vagy margarin, fél mk. só, 2 evk jéghideg víz.
Töltelékhez: egy arasznyi póréhagyma, 15 dkg brokkoli, 20 dkg parajlevél, 4 dkg vaj, kis csokor petrezselyem, 1 nagy gerezd fokhagyma, só bors, 2 db tojás, 1,5 dl főzőtejszín, fél dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt.
Készítése: - Tészta: a lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd sózzuk, hozzáadjuk a vízet és tésztát gyúrunk belőle. Folpakba csomagoljuk és legalább 1 órára hidegre tesszük. / akár egy éjszaka is lehet /
- Töltelék: a brokkolit kisebb rózsáira szedjük, és enyhén sós vízbe roppanosra főzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk.
- A vajon kissé megfonnyasztjuk az egy centi vastagságúra vágott póréhagymát, rászórjuk a finomra vágott petrezselymet, átforgatjuk, hozzáadjuk a durvára vágott, tisztított, megmosott parajlevelet és 1 -2 perc alatt átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesitjük.
- A tésztát két zsirpapír között 30 centi átmérőjűre nyújtjuk,kibéleljük vele a pite formát, teljesen a pereméig, villával megszúrkáljuk, hogy ne púposodjon fel. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt elősütjük.
- Ezután az elősütőtt pitére rakjuk, a spenotot a brokkolival együtt.
- A tojásokat kissé felverjük, majd a tejszínt és a tejfölt hozzáadva simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a reszelt sajtot és a zöldségek tetejére öntjük, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
- Sütés 200 fokra előmelegitett sütőben 25 30 perc, akkor jó ha a teteje is kissé megpirul.
|