Krumplifőzelék
ahogy én készítem 2013.04.04. 20:01
Egyszerű, finom hétköznapi étek.
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 kg krumpli, 2 dl tejföl, 2 evk simaliszt, kevés zsiradék, késhegynyi pirospaprika, só, 1 leveskocka vagy ételízesítőpor, 2 db babérlevél, csipet cukor.
Készítése: Kevés zsiradékon csipet sóval megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről kicsit lehúzva kevés pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, rádobjuk a kicsit vastagabb karikára vágott krumplit, átforgatjuk, a tűzre visszatesszük.
- Belemorzsoljuk a leveskockát, a sóval óvatosan bánjunk, mert a kocka is sós, belerakjuk a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, lefedjük és puhára pároljuk.
- Vigyázzunk, nehogy szétföljön, és ne nagyon kevergessük, mert könnyen szétesik.
- Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés vízzel, ha a krumpli elég puha a levéből egy keveset a tejfölös masszához keverünk, hőkiegyenlítést végzünk. majd besűrítjük vele a főzeléket, jól kiforraljuk, ha szükséges kevés vízet adunk hozzá, utánízesitjük, végül egy csipet cukorral, finomítjuk az ízét.
- Újkrumpliból a legfinomabb. Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
|