Bakonyi kacsagombócleves
ahogy én készítem 2013.04.04. 23:21
A gombát szeretjük, a kacsahús is finom, a kettő együtt? Nincs benne semmi rossz csak jó lehet!!!
Hozzávalók: - 1/ 2 kg kacsacsont / liba /, 30 dkg kacsahús/ libahús / darálva, 1 szelet kenyér, 1 cs petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 1 hegyes erős paprika, 4 evk olaj, 1 evk pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott evk finomliszt, 1 mk csípős Piros Arany krém, só,bors, ételízesítő por, étkezési keményítő, 1 db tojás.
- Galuskához: 1 db tojás, csipet só, 4 evk finomliszt.
Készítése: A csontból, kb 1.6 l vízben sóval, ételízesítővel alaplevet főzünk, lefedve kis lángon kb 50 perc alatt, majd leszűrjük.
- A húst ledaráljuk 1 szelet kenyérrel, hozzáadjuk a tojássárgáját, a finomra vágott petrezselymet, kevés étkezési keményítőt, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, majd beleforgatjuk, a tojás felvert habját. Végül vizes kézzel apró gombócokat formálunk, kb 16 db lesz.
- A leszűrt alaplevet felforraljuk, majd a gombócokat 8 - 10 percig főzzük benne.
- Közben a finomra vágott hagymát kevés sóval az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a nem túl vékonyra szelt gombát, 2 - 3 percig pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és további 3 percig kevergetjük, majd az apró kockára vágott paradicsommal jól átforgatjuk.
- Meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, és felengedjük a húsgombócos levesalappal, és felforraljuk.
- A tejfölt, 1/2 dl hideg vízzel és a 1 evk liszttel simára keverjük, majd egy keveset a levesből hozzákeverünk, hőkiegyenlítést végzünk. Ezzel sűrítjük a levest., majd Piros Arannyal ízestjük.
- A galuskához valókat összedolgozzuk, majd a levesbe szaggatjuk 2 - 3 percig főzzük. Ha szükséges után ízesítjük.
- Tipp: Ha van otthon pecsenye májunk kb 20 dekányit apró kockára vágva beletehetünk, amikor a gombát pirítjuk akkor adjuk hozzá.
|