Gulyásleves
ahogy én készítem 2013.04.08. 23:21

Finom tartalmas egytálétel, ez mellé elég egy Vargabéles, palacsinta stb.
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús / lapocka vagy diója /, 2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, 2 - 2 db sárgarépa - fehérrépa, egy darab zellergumó, 3 kisebb burgonya, zsiradék / olaj vagy zsir /, só, bors, 2 evk pirospaprika, örölt köménymag, ételízesitőpor / leveskocka /, Piros Arany ízesítő.
- Csipetke: 1 db tojás, só, finomlszt.
Készítése: A húst ízlés szerinti kisebb kockára vágjuk, a hagymát finomra, a hámozott paradicsomot a parikával együtt kisebb kockára vágjuk, a fokhagymát átpréseljük / reszeljük /, a kétféle répát felkarikázzuk, a zellert és a burgonyát kisebb darabokra vágjuk / tetszés szerint /.
- Egy fazékban zsiradékot hevítünk, rátesszük a vöröshagymát, kicsit sózzuk, és kevergetve megfonnyasztjuk. A tűzről kicsit lehúzzuk, és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, majd rádobjuk a húst és fehéredésig kevergetjük.
- Köben hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, paprikát, fűszerezzük, átforgatjuk, megvárjuk, míg levet ereszt, ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, lefedjük és félpuhára főzzük a húst.
- Ha a hús kellően puha hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, újra felforraljuk, ha szükséges utánízesitjük, majd lefedve készre főzzük. A burgonyát egy kicsit később tesszük bele, nehogy szétföljön.
- Közben a lisztből, tojásból, sóból elkészítjük a csipetkét, kicsit keményebb állagú tésztát készítünk, majd letakarjuk, hogy ne száradjon ki amíg elkészül a leves.
- A kész levesbe belefőzzük az apróra csipkedett tésztát, átkeverjük, pár perc főzés után készen is van.
- Én általában kuktában vagy bográcsban szoktam készíteni, és persze marhából az igazi, de igy is nagyon finom.
|