Bográcsban rakott csirke
ahogy én készítem 2013.04.28. 16:23
Elindult a bogrács szezon, ezzel a könnyű nyári étellel kezdjünk, hogy a nehezebbekhez hozzászoktassuk a bográcsunkat! Különös kulináris élményt nyújt, egy igazi szezonindító étel.
Hozzávalók: 1 db csirkemellfilé, 2 db csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 1 db kigyóuborka, 4 db zöldpaprika, 75 dkg burgonya / hámozva mérten /, 1 nagy csokor kapor, 4 dl tejföl, 15 dkg bacon szalonna, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés ételízesítő por, kevés oliva olaj.
Készítése: A hagymát és a burgonyát vékonyra karikázzuk, a paprikát és az uborkát / héjastól / kicsit vastagabbra vágjuk. A kaprot finomra aprítjuk.
- A csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, a csirkecombot kettévágjuk, az alsó részét kicsontozzuk, a felsőrészét csak a csontnál félbevágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával.
- Egy bogrács alját kibéleljük szalonnával, erre egy réteg húst teszünk, megszórjuk kaporral, egy - egy sor hagymával, zöldpaprikával, pici só,bors, egy sor karikára vágott krumpli, kevés olajjal meglocsoljuk, fűszerezzük ételízesítő porral és borssal, egy sor uborkával befedjük, pici só.
- Ezt addig folytatjuk míg a hozzávalók tartanak. A maradék kaprot a tetjére szórjuk, és meglocsoljuk a fokhagymával ízesitett tejföllel.
- Tüz fölé akasztjuk fedővel betakarjuk, és lassú tüzön puhára pároljuk. Akkor van kész ha valamennyi belevaló megpuhult, és sűrű szaftja képződik.
- Kevergetni nem szabad, csak rázogatni! Figyelem: a tüzet midíg "takarékon" tartsuk, hogy csak enyhény rotyogjon az étel!
|