Fahéjas - mogyorós kalács
ahogy én készítem 2013.06.01. 19:38
Erre a finom kalács receptre egy régi gyűjteményemben akadtam rá. Valójában nem is tudom, hogy eddig, miért nem próbáltam ki, hiszen innen való több jól bevált receptem is pl. Kakaós csiga, Túrós táska, Ízes bukta, Fánk, Lángos, Pizza, és most már ez is.
Hozzávalók: Tészta: - 4 dkg élesztő vagy / 1 cs. szárított 7 gr /, 2 db tojás, 8 dkg cukor, 50 dkg finomliszt, 1 citrom reszelt héja, csipet só, kb. 2,5 dl langyos tej.
- Töltelék: 10 dkg cukor, 1 evk fahéj, 5 dkg darált mogyoró vagy / dió /, 6 dkg mazsola.
- Kenéshez: 8 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 1 db tojás.
Készítése: - A dagasztógépbe rakjuk a cukros tej nagyrészét, a tojásokat, a reszelt citromhéjat, csipet sót, a lisztet, rászórjuk a szárított élesztőt, majd bedagasztjuk, a maradék tejet fokozatósan adjuk hozzá.
- Ezután letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, ha megkelt kicsit átgyúrjuk és újra kelesztjük.
- Ha friss élesztővel dolgozunk, 1.5 dl cukros tejben felfuttatjuk, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz.
- Közben a tölteléhez való anyagokat egybekeverjük.
- A kétszer kelt tésztánkat vajas felületen kinyújtjuk kb. 1 centiméter vastagságúra. Ezután rákenjük, az olvasztott vajat, megszórjuk a töltelékkel, majd feltekerjük, végeit kicsit aláhajtjuk, mint a beiglit szokás. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15 percig pihentetjük, mielőtt a sütőbe tennénk tojással lekenjük, hústűvel megszúrkáljuk.
- Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 - 45 percig, ha nagyon pirulna a teteje fóliával letakarjuk, rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk.
- A dagasztáshoz kenyérsütőgépet használtam, természetesen kézzel is lehet.
|