Vagdalt kölessel
ahogy én készítem 2013.06.09. 16:27

A köles az egyik legősibb termesztett gabona féle. Kínából származik, és kb 10 000 éves múltra tekint vissza. Kivételesen nagyon jók az élettani hatásai. Magas a rosttartalma, könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású, lúgosító. Fogyókurázoknak is ajánlott.
Hozzávalók: 35 dkg sertés darálthús, 1 dl köles, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, só, bors, pirospaprika, majoránna, olaj a sütéthez.
Készítése: - A kölest melegvízzel megmossuk, majd egy edényben bő 2 dl enyhén sós melegvízbe feltesszük főlni, 10 percig forraljuk, majd a hőt elzárjuk alatta, lefedjük és duzzadni hagyjuk, ekkor felszívja a maradék vízet.
- Közben a finomra vágott hagymát csipet sóval kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, a vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, majd a hőt elzárjuk alatta, és pirospaprikával megszórjuk.
- A darálthústhoz keverjük a kihűlt hagymát, sót, borsot, majoránnát, tojásokat, végül a kihűlt kölessel jól eldolgozzuk.
- A masszából vízes kézzel gombócokat formálunk, majd ellapítjuk őket és nem túl forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, a felesleges zsiradékot papírtörlön leitatjuk.
- Ízlés szerinti körettel és salátával tálaljuk.
|