Pásztortarhonya bográcsban
Katharosz módra 2013.06.23. 18:43
Ízletes, finom bogrács étel, könnyűnek azért nem mondanám, de a magyar konyhát nem is azért kedveljük.
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 50 dkg krumpli, 1 bögre tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 - 2 db paprika és paradicsom, só, bors, 1 evk. pirospaprika, Piros Arany, ételízesítő por, zsír vagy olaj.
Készítése: A bográcsban először a kisebb kockára vágott szalonnát kezdjük sütni, majd ha kicsit kisült a zsírja hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, csípet sót, és kevergetve megfonnyasztjuk rajta, ha szükséges kevés zsiradékot adunk hozzá.
- Ezután a tűzről óvatosan félrehúzzuk, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és ízibe rátesszük a kockára vágott húst, átforgatjuk, addig kevergetjük a tűz felett amíg kifehéredik.
- Ekkor beledobjuk a kockára vágott paprikát és a hámozott, kockára vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és a fűszereket: só, bors, 4 szem borókabogyó, ételízesítő por, Piros Arany, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Főlni hagyjuk.
- Közben a kockára vágott krumplit megfőzzük, és a vízben hagyjuk amíg szükség lesz rá, ne főzzük túl!
- A tarhonyát kevés zsiradékon kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük 2 bögre vízzel, sózzuk, felforraljuk, lefedjük és berakjuk a kb 150 fokra előmelegített sütőbe, én ugyan is így szoktam, és kb 15 - 20 perc alatt felszívja a vizet és megpuhul.
- Közben a húst néhányszor ellenőrizzük, ha szükséges után ízesítjük és pótoljuk a vízet, ha kellően puha, hozzáadjuk a leszűrt krumplit, és a tarhonyát, de már ne kevergessük, csak rázogatni szabad. 15 percig rotyogni hagyjuk, de már csak csendes tűz legyen alatta.
- Az eredeti recept szerint marhából készül, de az bográcsban nagyon hosszadalmas.
|