Epres táska túrós tésztából
Katharosz módra 2013.06.28. 21:47
Finom, könnyű nyári édesség.
Hozzávalók: 30 dkg túró, 13 dkg finomliszt, 4 dkg vaj, 1 db tojás, csípet só, néhány csepp citromlé, kevés reszelt citromhéj, 25 dkg érett, kemény eper, 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg vaj, kevés vaníliás cukor, és kristálycukor, 1 db tojássárgája a kenéshez..
Öntethez: 30 dkg eper, 2 evk méz, kevés citromlé, fél narancs leve, porcukor ízlés szerint.
Készítése: - Tészta: A lisztből, túróból, a kisebb darabokra vágott hideg vajból, a tojásból, sóból, a citromléből és a reszelt citromhéjból sima tésztát gyúrunk, majd lefedve kb fél órára hidegre tesszük.
- Ezalatt a töltelékhez való epret megmossuk és negyedekbe vágjuk.
- Az öntethez a megtisztított epret kisebb darabokra vágjuk, a felét félre tesszük. A másik felét egy edénybe felforraljuk a mézzel, porcukorral, citromlével és a narancslével, majd áttörjük és hozzáadjuk a többi epret, de már nem forraljuk fel, csak átmelegítjük.
- A 6 dkg vajon kevergetve megpirítjuk a morzsát, hozzáadva a kétféle cukrot.
- A tésztát lisztezett felületen kb 4 mm vastagra nyújtjuk, és köröket / 9 - 12 cm / szúrunk ki belőle, a közepébe epret teszünk, széleit magkenjük a tojássárgájával, majd félbehajtjuk és jól lenyomjuk a szélét.
- Enyhén forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd óvatosan megforgatjuk a vajas morzsában.
- Porcukorral meghintve, eperöntettel tálaljuk.
|