Óriás fahéjas csiga
Katharosz módra 2013.07.04. 21:01

Nagyon finom uzsonna sütemény, csak ajánlani tudom.
Hozzávalók: - 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 2 db tojás, csípet só, 18 dkg kristálycukor, kb. 2 dl langyos tej, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg mazsola, 6 dkg őrölt mogyoró vagy mandula, 5 - 5 dkg cukrozott narancs és citromhéj, 2 tk. őrölt fahéj, 5 cl rum, kenéshez: 1 db tojássárgája, 5 dkg baracklekvár.
Készítése: - A fele langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy kovászt kapjunk, liszttel megszórjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, míg a teteje repedezni kedd.
-Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojásokat, sót, 6 dkg kristálycukrot, 10 dkg olvasztott, de kihűlt vajat, és a maradék tejet fokozatosan adagolva bedagasszuk, ha szükséges kevés lisztet adunk hozzá.
- Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kész e a tésztánk, a kezünkbe vesszük és kissé aláhajtogatjuk, egy gömböt formázunk így, az ujjunkat lisztbe mártjuk és benyomjuk a tésztát, ha a lyuk eltűnik, jó a tésztánk.
- Letakarjuk és meleg helyen 20 percig pihenni hagyjuk.
- Közben a rummal leöntjük a mazsolát, a citrom és narancs héjat.
- 12 dkg cukrot elkeverünk a fahéjjal.
- Kivajazunk, lisztezünk egy kb 26 centis tortagyűrű alját, a karikát lecsatolva róla, de azt is megkenjük vajjal.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtjuk. megkenjük a maradék olvasztott, de kihűlt vajjal / soknak tűnhet, de ennyi kell /, rászórjuk a fahéjas cukrot, a mogyorót, majd a mazsolás keveréket.
- A tésztát kb. 4 centis csíkokra vágjuk, 1 csíkot feltekerünk, mint a csigát, majd a tortaforma közepére rakjuk, ezután a többi csíkot pedig csigavonalban köré tekerjük, míg a tésztából van.
- Ezután rátesszük a tortaforma oldalát, és 20 percig pihenni hagyjuk, sütés előtt megkenjük a kikevert tojássárgájával.
- Sütés kb 200 - 210 fokra előmelegített sütőben 40 - 50 percig.
- Ha megsült kiszedjük a formából, rácsra tesszük és megkenjük a felforrósított lekvárral.
Tipp ha nagyon sülne a teteje alufóliával letakarjuk!
A dagasztáshoz a kenyérsütőt használtam.
|