| 
 Rácsos meggyes piteKatharosz módra  2013.07.11. 20:45 
 Ez a finom sütemény a jó bevált  almás pite tésztája és a rácsos - meggyes rétes tölteléke alapján készült.  Hozzávalók :- Tészta : 25 dlg  margarin, 40 dkg finomliszt, 12 dkg  kristálycukor, 1 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 cs  sütőpor, 1cs vaníliás cukor, 1-2 evk tejföl, csípet só. Töltelék : - 1 kg meggy, 3 dl meggylé,1 csomag vaníliás pudingpor, kb 8 evk kristálycukor, 1 mk. őrölt fahéj, a töltelék alá zsemlemorzsa. - Kenéshez: 1 tojás fehérje. Készités : -  A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a többi hozzávalóval  rugalmas tésztát gyúrunk. Két cipóra osztom az egyik egy kicsit nagyobb  legyen, ez lesz az alja. Amíg hűvös helyen pihen elkészítjük a  tölteléket.  - Töltelék: A kimagozott meggyet kb 4 - 5 evk cukorral összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezután kinyomkodjuk a levét, ha nincs egész 3 dl akkor vízzel vagy gyümölcslével pótoljuk. Én kb fél dl rumos meggylével egészítettem ki. A pudingporból, cukorból, fahéjból és a meggyléből pudingot főzünk. Kicsit hűlni hagyjuk, ezután beleforgatjuk a meggyet. - Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, morzsával körbe  szórjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. - A nagyobb buci tésztát,  lisztezett deszkán kinyújtjuk ez lesz az alja, zsemlemorzsával  megszórjuk, villával megszurkáljuk, ráhalmozzuk a tölteléket. - A másik buci tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy derelye vágóval kb 1,5 - 2 centis csikókat vágunk, ezzel berácsozzuk a sütemény tetejét, lekenjük a tojásfehérjével. Sütés kb 40 perc, a sütőből kivéve hűlni hagyjuk, csak ezután vágjuk fel, porcukorral meghintve tálaljuk. Tipp:  a töltelékbe 1 -2 marék zsemlemorzsát keverhetünk, ha túl levesesnek tűnne.  Én levehető oldalú tepsit használtam, így könnyebb kiszedni a süteményt. Tepsi:  35 x 24 centiméter. |