Rakott zöldbab
Katharosz módra 2013.07.13. 20:21

Nagyon, finom ízletes, könnyű, egytálétel!
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 80 dkg zöldbab, 2 db babérlevél, 1 zacskó gyors rizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evk olaj, 2 kiskanál pirospaprika, só, bors, majoránna, 2 db tojás, 4,5 dl tejföl.
- A tepsihez: vaj, zsemlemorzsa.
- Tetejére: 3 nagy paradicsom, 10 dkg reszelt sajt.
Készítése:- A megtisztított babot 2 - 3 centis darabokra vágjuk, majd enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük, majd leszűrjük és hűlni hagyjuk.
- A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük.
- Egy tűzálló kerek formát, kivajazunk, és morzsával megszórjuk.
- A finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát egy csípet sóval az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, só bors, majoránna és kevergetve kb 10 perc alatt megpirítjuk.
- A tűzről levéve belekeverünk 1 kiskanál pirospaprikát, majd hűlni hagyjuk.
- Ha kicsit kihűlt belekeverjük a rizst, 1,5 tejfölt, a két db tojást, a másik kiskanál pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk szükség szerint.
- Rétegezzük a következő képen, a formánk aljába 1 / 3 rész babot teszünk, erre a fele húsos masszát kenjük, majd a másik 1 / 3 bab következik, erre ismét húsos massza, végül a maradék bab következik, a tetejére kenjük a maradék tejfölt.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb 30 perc múlva a sütőből kivéve a tetejét kirakjuk a hámozott és felkarikázott paradicsomokkal, majd ismét vissza tesszük a sütőbe, kb 10 perc múlva kivesszük megszórjuk a reszelt sajttal amit már csak ráolvasztunk a sütőben.
- A sütőből kivéve pár percig pihenni hagyjuk, ezután ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Tipp: a húsos masszába finomra vágott petrezselyem is kerülhet.
|