Birsalmasajt
Katharosz módra 2013.10.05. 19:31

Bevallom engem ez idáig valahogy elkerült a birsalma és a belőle készült birsalmasajt. Most valahogy ráizgultam erre a dologra, és annyira finomnak találom, hogy nem is értem eddig miért mellőztem, isteni finom lett! Csak ajánlani tudom az elkészítését, mert nagyon egyszerű.
Hozzávalók: kb. 3 kg birsalma vagy körte, 1,5 kg cukor, viz.
Készítése:- Az almákat megtisztítjuk egy érdes szivacs segítségével, jól megmossuk őket.
- Ezután héjastól feldaraboljuk, a hibás részeket eltávolítjuk, de a magházat benne hagyjuk, persze csak ha nem rohadt.
- A magházra és a magokra szükség van a főzés folyamán, a magas pektin tartalma miatt, ez segíti a dermedést.
- Az előkészített gyümölcsöt egy nagyobb edénybe rakjuk és egy kevés hideg vízzel felöntjük, annyival, hogy ne lepje el.
- Ekkor tűzre tesszük és addig főzzük amíg tejesen szétesnek az almák, szinte pürés lesz az állaga, folyamatosan kevergetjük. Ez nagyon hamar bekövetkezik.
- A tűzről levéve átpasszírozzuk, majd lemérjük a súlyát. és kilogrammonként 75 dkg cukrot adunk hozzá, ennyi mindenképpen szükséges bele!
- Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve a forrástól számítva maximum 15 - 20 percig főzzük!
- Ekkor formákba kanalazzuk pár centi magasan, pl. tepsi, őzgerincforma, üvegtál, stb.
- Kikenni nem kell a formát.
- Ezután dermedni hagyjuk, addig amíg egybeáll, ekkor óvatosan kiborítjuk a formából. Majd száraz szellős helyen, addig szárítjuk amíg a felülete mindkét oldalon száraz nem lesz, persze időközönként forgatjuk.
- Ez a művelet 1 - 2 hétig is eltarthat, ez a legnehezebb időszak, az ide - oda pakolás miatt.
- Ha kellően megszáradt celofánba csomagolva hónapokig el áll.
- Ezt a finom csemegét ízesíthetjük fahéj rudal, szegfűszeggel, vaníliával stb., de ezek nélkül is nagyon finom.
|