Almás pite vanília pudinggal
Katharosz módra 2013.10.20. 19:47

Finom omlós tésztájú és a pudingtól különleges a tölteléke.
Hozzávalók: - Tészta: 30 dkg finom liszt, 18,5 margarin, 10 dkg kristálycukor, 1 tojássárgája, 9 gramm sütőpor, 1 evk tejföl, 1 cs vaníliás cukor, csípet só, fél citrom leve és reszelt héja.
Tepsihez: margarin, zsemlemorzsa.
Töltelékhez: 1 kg alma, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4-5 evk cukor, 1 cs. vaníliás cukor, őrölt fahéj, 3 dl almalé / a reszelt alma leve /.
Készítése:- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Amíg hűvös helyen pihen elkészítjük a tölteléket.
- Töltelékhez az almát meghámozunk, és nagy lyukú reszelőn megreszeljük, majd a levét kinyomjuk.
- Közben a pudingot elkészítjük, a kétféle cukorral és a 3 dl almalével / kinyomott alma leve /. Ha felfőztük a tűzről levesszük és belekeverjük az almát, hűlni hagyjuk. Fahéjjal ízesítethjük.
- Egy 26 centiméter átmérőjű pite formát vajjal kikenünk és morzsával megszórjuk.
- A tészta 2 / 3 - ad részét kerek lappá nyújtjuk és kibéleljük vele a formánkat, kevés morzsát szórunk bele, villával megszurkáljuk, belesimítjuk a tölteléket.
- A maradék tésztánkkal berácsozzuk a tetejét.
- Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig, a sütőből kivéve teljesen kihűtjük, csak azután szeleteljük fel.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
|