Töltött csirkecomb
Katharosz módra 2013.12.15. 18:58

Igazi hagyományos étel, melegen vagy hidegen egyaránt nagyon finom. Úgy gondolom nincs család ahol ne lenne a kedvencek között, az ízesítése pedig a jó magyar konyhára jellemzően ahány ház annyi szokás. Én így szoktam.
Hozzávalók: 2 db kisebb csirkecomb, 1 kisebb csirkemell, 30 dkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 db zsemle, 3 dl langyos tej,1 csokor petrezselyem, 1 db tojás, 2 db főtt tojás, só, bors, ételízesítőpor, majoranna, olaj.
Készítése: A megtisztított combokon és a mellen óvatosan fellazítjuk a bőrt, majd sózzuk és borsozzuk, kicsit állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket.
- A combokat néhány helyen megszurkáljuk egy hegyes késsel a csont mellett.
- A mellett úgy csontozzuk ki, hogy egybe maradjon a hús és a bőr is rajta.
- Kevés olajon egy csípet sóval megfonnyasztjuk finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a durvára reszelt gombát, fűszerezzük, sóval, borssal, majorannával és ételízesítővel, majd a zsírjára sütjük.
- Ezután belerakjuk az elkapart májat és kevergetve pár perc alatt elkészítjük, végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a tejbe áztatott, kinyomkodott és szétmorzsolt zsömléket, a két db durvára reszelt főtt tojást, a nyers tojást, jól eldolgozzuk, ha szükséges utána ízesítjük.
- Ezután a tölteléket óvatosan a bőr alá tömködjük, majd egy zsiradékkal kikent tűzálló tepsibe tesszük.
- Kb 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, közben a zsírjával locsolgatjuk, ha nagyon pirulna a teteje fóliával letakarjuk.
- Akkor jó, ha a hús finom porhanyós, a teteje pedig szép piros ropogósra sült.
Ízlés szerint tálalhatjuk, idény salátával, majonézes salátával stb.
Tipp: ha maradna a töltelékből gomba fejekbe töltjük, baconnal áttekerjük és a húsok mellé tesszük sülni, szintén nagyon finom.
|