| 
 Túrós kalácsKatharosz módra  2014.01.04. 23:36 
 Nagyon szeretem a kalácsokat és egy túrós még hiányzott a gyűjteményemből, elég régóta kipróbálásra várt ez a recept. Mivel sikert aratott nálunk, most bekerült  a családi kedvencek közé. Kiváló uzsonna sütemény.Hozzávalók: Tészta: 50 dkg finomliszt, 1 tasak instant élesztő vagy 3 dkg friss, 1 cs vaníliás cukor, 2 tk rumaroma, 1 evk naranclé / narancsból /, 3 evk olaj, 6 dkg porcukor, 2 db tojás,kb 2,5 tej, csípet só. Töltelék: 50 dkg túró, 2 tojássárgája, 3 cs vaníliás cukor, 2 tk citrom aroma vagy citromlé, 1 evk narancslé, 6 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás fehérje, 10 dkg mazsola. Készítése: A lisztet elkeverjük a por élesztővel és a sóval, a tejet kissé meglangyosítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt  tésztát dagasztunk, de a tejet csak fokozatosan adagoljuk, szükség szerint. - Én a kenyérsütő gépemmel végeztem a dagasztást, először a nedves hozzávalókat raktam bele, azután a szárazat. - Az egész tejet itt sem öntöttem egyszerre bele, csak adagokban, hogy ne legyen rögtön nagyon híg. - Ha kész a tésztánk, az - az össze szedi magát, ketté osztjuk és letakarva megkelesztjük. - Ha por élesztőt használunk, tovább tart ez a művelet, lassabban kel. - Ha friss élesztőt használunk, kevés cukros tejbe felfuttatjuk előtte. - Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. - A túrót villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk, a tojások sárgáját, vaníliás cukrot, citrom aromát, narancslét, reszelt citromhéjat és az előzőleg rum aromás meleg vízbe áztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd összekeverjük. - A tojások fehérjét habbá verjük a porcukorral és óvatosan a túróba forgatjuk. - Egy tepsit vajjal kikenünk vagy sütőpapírral kibélelünk. - A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, rákenjük a fele tölteléket úgy, hogy a széleken egy kis rész szabadon maradjon. - Ezután három üres részt ráhajtunk a túrós részre, úgy, hogy először a két végét, majd az egyik hosszabbat is és feltekerjük óvatosan, mint a bejglit szokás, kicsit nyeklik - nyaklik, mivel a túró lágy. - Tepsibe rakjuk és a másik tésztával is így járunk el, letakarva kb 30 percig pihenni hagyjuk. - Sütés előtt lekenjük kissé meglazított tojásfehérjével, majd hústűvel megszúrkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon a sülés alatt. - Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 - 35 percig, felűről a harmadik rácsra tegyük a tepsit. Forrás: egy régi újságból ki ollózva. |