Rakott kel
Katharosz módra 2014.01.09. 23:27

Ez egy nagyon régi családi receptünk, amit még " Anyutól " tanultam anno, az évek során csupán annyit változtattam rajta, hogy egy kevés sajtot is teszek a leöntő masszába. A minap ez a finom étel, volt az ebédünk és akkor vettem észre, hogy nem osztottam meg veletek a receptjét, ezt, most pótolom!
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej kelkáposzta / kb 1 kg /, 1,5 csomag főtt gyors rizs, 330 gr tejföl, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt vagy 2 db kocka sajt, só, bors, ételízesítő por, pirospaprika, majoranna, zsiradék, zsemlemorzsa.
Tálaláshoz: tejföl.
Készítése: - A káposztát leveleire szedjük és kivágjuk a vastag ereit, ezután enyhén sós forrásba lévő vízben rövid ideig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és jó lecsepegtetjük.
- A finomra vágott hagymát zsiradékon csípet sóval megfonnyasztjuk. Rátesszük a húst kevergetve fehéredésig pirítjuk, fűszerezzük: sóval, borssal, majorannával, ételízesítő porral, majd lefedve puhára pároljuk, végül pirospaprikával megszórjuk és átforgatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a leöntő masszánkat. A tojások sárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk / fehér bors /, majd beleforgatjuk a tojások keményre vert habját.
- Összeállítás: egy sütőformát tetszés szerint zsiradékkal kikenünk / vaj vagy zsír /, megszórjuk zsemlemorzsával.
- Egy sor káposzta levelet teszünk , erre egy főtt rizs, rátesszük a fele darált húst és a tejfölös massza egy részét.
- Ezután ismét káposzta, rizs, darált hús, a maradék káposztával befedjük, végül a tejfölös masszát is rákanalazzuk és egy nagyobb késsel a széleihez is juttatunk a masszából, egy pár helyen óvatosan bele is szúrunk.
- Néhány helyen fogpiszkálót szúrunk bele és ne túl szorosan fóliával lefedjük.
- Sütés kb 210 fokra előmelegített sütőben, a vége felé kitakarva megsütjük a tetejét is.
Tejföllel tálaljuk.
|