Kijevi krémes
Katharosz módra 2014.03.09. 17:44

Ez egy nagyon finom kiadós sütemény és mivel előre el lehet készíteni kiváló lehet akár egy ünnepi alkalomra vagy vendég várásra is.
Hozzávalók:- Tészta: 40 dkg finomliszt, 1 cs.sütőpor, 13 dkg kristálycukor, 1 evk. vaníliás cukor, 20 dkg margarin, 4 tojássárgája, 2-3 evk tejföl.
Diós habhoz: 5 tojásfehérje, 13 dkg kristálycukor, 1 evk vaníliás cukor, 18 dkg darált dió, 7 dkg durvára vágott dió.
Krémhez: 2 cs. főzni való vanília ízű pudingpor / 2 x 4 dkg /, 5 dl tej, 2 evk vaníliás cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor.
Tetejére: kb 4 dkg darált dió.
Készítése: Krém: a puding port sűrűre főzzük a tejjel és a vaníliás cukorral, majd hűlni hagyjuk, a tetejét folpackkal lefedjük, hogy ne bőrösödjön be.
- Közben a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd kisebb adagokba hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot is. Ez a művelet robotgép segítségével könnyebb.
- Tészta: a lisztet elkeverjük a sütőporral és a kétféle cukorral, majd a tojássárgákkal, tejföllel és a puha margarinnal tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk
- Diós hab: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, de a vége felé apránként hozzáadjuk a kétféle cukrot is, végül óvatosan beleforgatjuk a darált diót is.
- Sütés: 24 x 35 centiméteres lekapcsolható oldalú tepsi alján, erre tesszük a sütőpapíron kinyújtott tészta lapot, villával megszurkáljuk és rákenjük a diós hab egyharmadát, megszórjuk a durvára vágott dió szintén egy harmadával.
- Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-16 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk ne szárítsuk ki, amikor a hab kezd színesedni rajta már készen is van.
- Ezzel a módszerrel megsütjük a másik két lapot is, érdemes a sütőpapíron nyújtani, mert kissé ragacsos a tészta és igy könnyebb bánni vele.
- Összeállítás: ha kihűltek a lapok, tepsibe rétegezzük a következő képen.
- Egy tészta lap, ezt megkenjük krémmel, ismét tészta lap és krém, végül az utolsó lap és egy kevés krém valamint darált dió következik.
- Érdemes egy éjszakára hidegre tenni.
Tipp: - az egyes lapoknál kissé nyomjuk le a tésztát, de csak óvatosan.
- A krémet úgy osszuk el hogy a lapok között bőven legyen, a tetejére elég egy kevés is.
|