Sertésborda jóasszony módra
Katharosz módra 2014.03.16. 18:09

Ez egy nagyon régi kedvenc nálunk, még szinte gyerek voltam amikor megismertem ezt az ételt, a régi Corvin áruház éttermében.
Hozzávalók: 8 szelet csontozott karaj, 4 dl tej, 10 dkg liszt, olaj, 8 dkg vaj, só, bors.
Raguhoz: 30 dkg csirkemáj, 5 dkg szalona, 5 dkg sonka, 25 dkg gomba, 1 kis szál póréhagyma, 1 db zöldpaprika, 15 dkg zöldborsó, 3 - 4 evk sürített paradicsom, 1 evk ketchup, só, bors.
Készítése: A húst picit kiverjük, de ne nagyon, széleit néhány helyen bevagdossuk, sózzuk, tálba rakjuk és leöntjük annyi tejjel, hogy ellepje, majd 1-2 napra hidegre tesszük. Erre azért van szükség, hogy puhább legyen a hús, így nem szárad ki.
- Elkészítjük a ragut, a kockára vágott szalonnát kissé kisütjük, hozzáadjuk a vastagabb karikára vágott pórét, kicsit átforgatjuk a szalonnás zsírban, belerakjuk a szintén kockára vágott gombát és néhány percig együtt pároljuk.
- Ezután mehet bele a kockára vágott zöldpaprika és a borsó is, sózzuk, borsozzuk és néhány percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott májat, átforgatjuk és szinte készre főzzük.
- Végül belerakjuk a felkockázott sonkát, a sűrített paradicsomot, ketchupot, szükség szerint kevés vizet, ízesítjük sóval, borssal, majd kissé összeforraljuk.
- A ragunál vigyázzunk, ne főzzük túl!!!
- A húst kiemeljük a tejből, papírtörlőn leitatjuk a felesleges mennyiséget, megszórjuk frissen őrölt borssal, lisztbe forgatjuk, majd kevés olajon megsütjük oldalanként kb 2 -2 percig.
- Ezután egy tálra szedjük a húst mindegyik szeletre 1-1 darabka fagyos vajat teszünk, majd egy kis időre alufóliával lefedjük és pihenni hagyjuk.
Tálalás a hússzeletekre halmozzuk a ragut, köretnek, kockára vágott sült burgonyát kínálunk hozzá.
|