Házi sajt
Katharosz módra 2014.03.30. 19:02

Nagyon finom könnyen és gyorsan elkészíthető, jól reszelhető házi sajtot készíthetünk ezzel a módszerrel. Nem elhanyagolható az-az apróság sem, hogy tudjuk mi van benne!
Hozzávalók: 1 liter házi tej / minnél zsírosabb /, 50 dkg házi túró / zsíros /, 1 db tojás, 6 dkg vaj, 1 mk szódabikarbona, 1 tk só.
Készítése: a túróba kell önteni a tejet és elkeverni, ezután felforraljuk, majd 10-15 percig főzzük. Nem kell folyamatosan kevergetni, csak néha finoman, hogy az alja ne ragadjon le.
- Ezután a tűzről levesszük és 5-10 percig hűlni hagyjuk, ezalatt csomókba, egybe áll a vastagabb rész.
- A savó szemmel láthatóan kicsapódik. Ekkor kell leszűrni egy sűrű szitán / szűrőn /.
- Egy edénybe téve belekeverjük, a sót, vajat, szódabíkarbonát, tojást elkeverjük.
- Ismét tűzre tesszük és felfőzzük állandóan kevergetve kb 15 percig amíg a nyúlós massza elválik az edény falától.
- Ekkor egy folpackkal bélelt müzlis tálba öntjük és hagyjuk dermedni, amikor teljesen kihűlt egy tányérra borítjuk és másnapig hidegre tesszük.
Ebből a mennyiségből kb. 38-40 dkg sajt lesz.
Tipp: a túró és a tej mindenképpen zsíros legyen, mert különben nem fog sikerülni.
|