| 
 Skót krémesKatharosz módra  2014.04.13. 18:52 
 Kiadós, nagyon finom krémes sütemény.Hozzávalók: Tészta: kb 2,5 dl tej, 1 csomag szalalkáli, 50 dkg finom liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, csípet só. Krémhez:  5 db tojás, 6 púpozott evk cukor, 4 cs vaníliás cukor, 4 púpozott evk finomliszt, 1,25 liter tej / 12,5 dl /. Tetejére: 13 dkg 60% csokoládé, 7 dkg vaj. Készítése: Tészta: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, elkeverjük sóval és cukorral. - 1 dl tejben elkeverjük a szalalkálit, majd az összes hozzávalót tésztává gyúrjuk. - Ezután négyfelé osztjuk, enyhén lisztezett felületen 35x35 cm-es vékony lappá nyújtjuk, ez egy kicsit nehéz művelet, mivel elég rugalmas a tészta, de menni fog. - Ezután egy zsírozott - lisztezett tepsi hátlapján megsütjük 170 fokon halvány rózsaszínűre kb 5 perc alatt. - Előtte villával pár helyen megszurkáljuk. Én sütőpapírt tettem a tepsire azon sütöttem meg. - Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet. - Elkeverjük a tojások sárgáját a kétféle cukrot, a lisztet a tejjel úgy, hogy a tejet csak fokozatosan adagoljuk így nem csomosodik be. - Folyamatosan kevergetve felfőzzük, majd 1-2 perc alatt besűrítjük és levesszük a tűzről. - Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárga krémbe forgatjuk. - Ezután megtöltjük a lapokat, a forró krémmel, egy mély tepsibe rakosgatjuk egymásra őket, a végén egy picit lenyomjuk, de csak óvatosan, hogy ne toljuk ki belőle a krémet. - Ha langyosra hűlt a sütemény elkészítjük a csokimázat. - Máz: gőz felett egy tálba rakjuk a kockára tördelt csokoládét a kisebb darabokra vágott vajat és összeolvasztjuk., majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. - Végül hidegre tesszük, hogy összeérjen, másnap óvatosan kockára vágva tálaljuk. Forrás: Nosalty |