Skót krémes
Katharosz módra 2014.04.13. 18:52

Kiadós, nagyon finom krémes sütemény.
Hozzávalók: Tészta: kb 2,5 dl tej, 1 csomag szalalkáli, 50 dkg finom liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, csípet só.
Krémhez: 5 db tojás, 6 púpozott evk cukor, 4 cs vaníliás cukor, 4 púpozott evk finomliszt, 1,25 liter tej / 12,5 dl /.
Tetejére: 13 dkg 60% csokoládé, 7 dkg vaj.
Készítése: Tészta: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, elkeverjük sóval és cukorral.
- 1 dl tejben elkeverjük a szalalkálit, majd az összes hozzávalót tésztává gyúrjuk.
- Ezután négyfelé osztjuk, enyhén lisztezett felületen 35x35 cm-es vékony lappá nyújtjuk, ez egy kicsit nehéz művelet, mivel elég rugalmas a tészta, de menni fog.
- Ezután egy zsírozott - lisztezett tepsi hátlapján megsütjük 170 fokon halvány rózsaszínűre kb 5 perc alatt.
- Előtte villával pár helyen megszurkáljuk. Én sütőpapírt tettem a tepsire azon sütöttem meg.
- Amíg a lapok hűlnek elkészítjük a krémet.
- Elkeverjük a tojások sárgáját a kétféle cukrot, a lisztet a tejjel úgy, hogy a tejet csak fokozatosan adagoljuk így nem csomosodik be.
- Folyamatosan kevergetve felfőzzük, majd 1-2 perc alatt besűrítjük és levesszük a tűzről.
- Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárga krémbe forgatjuk.
- Ezután megtöltjük a lapokat, a forró krémmel, egy mély tepsibe rakosgatjuk egymásra őket, a végén egy picit lenyomjuk, de csak óvatosan, hogy ne toljuk ki belőle a krémet.
- Ha langyosra hűlt a sütemény elkészítjük a csokimázat.
- Máz: gőz felett egy tálba rakjuk a kockára tördelt csokoládét a kisebb darabokra vágott vajat és összeolvasztjuk., majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
- Végül hidegre tesszük, hogy összeérjen, másnap óvatosan kockára vágva tálaljuk.
Forrás: Nosalty
|