Spenótos pogácsa
Katharosz módra 2014.05.20. 23:27

Itt a spenót szezon, érdemes kipróbálni ezt az izgalmas párosítást. Abbahagyhatatlan, finom, pehelykönnyű ízletes, kell még más!
Hozzávalók: 55 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 tk cukor, 2 dl tej, 2 kk só, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg margarin.
Hajtogatáshoz: 20 dkg margarin, 3 nagy gerezd fokhagyma, 1 nagy marék friss spenót.
Kenéshez: 1 egész tojás.
Készítése: A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, ezután a liszthez adjuk.
- Majd a többi hozzávalót is belerakjuk a tejfölt, sót, tojássárgáját és a puha margarint.
- Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk és langyos helyen letakarva1 órán át kelesztjük.
- A kenéshez elkeverjük a puha margarint a reszelt fokhagymával.
- A megmosott spenót vastagabb ereit kivágjuk és papírtörlőn megszárogatjuk a leveleket, ezután apróra vágjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 centiméter vastag téglalappá nyújtjuk, majd egy kanál segítségével rákenjük a fokhagymás margarint és megszórjuk a spenóttal.
- Hajtogatás: a tészta bal oldalát a közepéig hajtjuk, a jobb oldalát szintén, ezután a két oldalt egymásra borítjuk, majd az így kapott tésztát újra összehajtjuk és letakarva 20 percig pihentetjük.
- Ezután nyújtás,hajtogatás és 20 perc pihentetés jön.
- A megkelt tésztát kb 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét becsíkozzuk és egy közepes méretű szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tojással lekenjük és újabb kb 20 perc pihentetés jön.
- A megkelt pogácsákat 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe rakjuk és kb 25 perc alatt megsütjük.
|