Receptek : Cseresznyés - joghurtos kocka |
Cseresznyés - joghurtos kocka
Katharosz módra 2014.07.06. 18:20

Ezt az elfelejtett receptet régebben elkészítettem már. A napokban ismét a kezembe akadt ennek a finomságnak a leírása és úgy gondoltam érdemes megosztani veletek.
Hozzávalók: Tészta: 12 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 3 db tojás, 1/2 dl tej, 1 evk kakaópor, csípet só.
Töltelék: 1 kg cseresznye, 3 evk cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom lehámozott héja, késhegynyi őrölt fahéj, 2 evk étkezési keményitő.
Krém: 4.5 dl natur görög joghurt, 2 dl natur joghurt, 6 dl tejszín, 4 csomag vaníliás cukor, 3 - 4 evk porcukor / ízlés szerint /, 18 gram zselatin.
Diszítéshez: 5 dkg étcsokoládé, cseresznye.
Készítése: Tészta: a puha vajat habosra keverjük a kétféle cukorral, egyesével belekeverjük az egész tojásokat, majd a tejet.
- A liszthez keverjük a kakaóport, sütőport és egy csípet sót, majd a vajas masszába forgatjuk.
- Ezután kb 33 x 33 cm beltartalmú tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen belesimítjuk a masszát.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb 10 - 12 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
- Töltelék: a kimagozott cseresznyét megszórjuk a kétféle cukorral, fahéjjal, belerakjuk a citromhéjat és kicsit állni hagyjuk, míg levet enged, ekkor pár perc alatt felfőzzük.
- A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük és besűrítjük vele a cseresznyét, picit hűlni hagyjuk.
- A kihűlt tésztát keresztben ketté vágjuk és az egyik lapot egy levehető oldalú tepsibe rakjuk, rákenjük a cseresznyét és betakarjuk a másik tészta lappal, kicsit le is nyomkodjuk, de csak óvatosan, ezután hidegre tesszük amíg a krém elkészül.
- A kétféle joghurtot elkeverjük 2 csomag vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral és hidegre tesszük.
- A zselatint kevés vízbe áztatjuk, majd kevergetve alacsony hőfokon feloldjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
- Madj egy kanálnyi joghurtot keverünk bele és egy habverővel a joghurtba forgatjuk.
- Közben a hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd a vaníliás cukorral és porcukorral ízesítjük, egy keveset elteszünk a habból a díszítéshez.
- Ezután óvatosan a joghurtba forgatjuk a kemény habot, rásimítjuk a tésztánkra, majd hidegre tesszük dermeszteni legalább 4-5 órára, de legjobb egy éjszakára.
- Másnap durvára reszelt csokival megszórjuk, habrózsával és cseresznyével díszítve tálaljuk.
Tipp: az összeállításnál érdemes a tepsi oldalára sütőpapírt tenni, így szép lesz az oldala. Télen készíthetjük cseresznye befőttel is.
Forrás: egy nagyon régi Tina újság.
|