Rókagombaleves
Katharosz módra 2014.09.11. 20:41

Eddig nem igen próbálkoztam csak a megszokott bolti sampinyon gombával, valamiért tartottam a finom erdei gombáktól. Igaz az áruk is elég borsos, de mégis érdemes egy keveset venni belőle és kipróbálni ezt a zamatos levest.
Hozzávalók: 25 dkg rókagomba, 5 dkg szalonna, 1 kisfej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 4 db burgonya, petrezselyem, borsikafü,1 evk liszt, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1,2 liter húsleves / kocka /, só, bors, pirospaprika, kevés olaj.
Vajgaluska: 1 db tojás, 3 dkg vaj, liszt, só.
Készítése: a kockára vágott szalonnát kevés olajon kissé kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, kicsit sózzuk, és megdinszteljük.
- Ezután rádobjuk a kisebb hasábokra vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát, kicsit átpirítjuk, megszórjuk a liszttel, pirospaprikával kicsit átforgatjuk, felengedjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd főlni hagyjuk.
- Közben hozzáadjuk az előzőleg 2 liter cukros vízzel leforrázott és tisztított gombát, a finomra vágott petrezselymet, borsikafüvet és készre főzzük.
- Ha megpuhultak a zöldségek beleszaggatjuk a vajgaluskát.
- A tejszínt és a tejfölt elkeverjük egy kevés levessel, végül a leveshez adjuk, kiforraljuk, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
|