Katóka
Katharosz módra 2014.12.08. 21:52

Ezt a finom tetszetős süteményt azoknak ajánlom akik bírják az édes ízeket.
Hozzávalók: Tészta: 60 dkg finomliszt, 18 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor, 4 db tojássárgája, kb 3 evk tejföl szükség szerint.
Krém: 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 dl rum, 5 púpozott evk baracklekvár, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor.
Tetejére: 4 tojás fehérje, csípet só, 1 mk ecet, 25 dkg porcukor.
Készítése: Tészta: a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd összedolgozzuk a tejföllel és a tojások sárgájával.
- Ezután 3 részre osztjuk a tésztát és kb 24 x 35 centiméteres lappá nyújtjuk, majd egy tepsi hátlapján, plusz sütőpapíron, pár perc alatt megsütjük a lapokat.
- Sütés 200 fokon.
- Vigyázzunk rá ne száradjon ki nagyon.
- Egy lapot még melegen összemorzsolunk.
- A tejben elkeverjük a rumot és a vaníliás cukrot, majd az összemorzsolt tésztához adjuk a lekvárral együtt.
- Közben habosra keverjük a vajat, porcukrot és a kakaóport, ezután fokozatosan adagolva belekeverjük a tésztás krémet is.
- A krémmel megtöltjük a két lapot.
- A tojások fehérjét egy csípet sóval és az ecettel kemény habbá verjük, majd fokozatosan adagolva belekeverjük a porcukrot is, ha már elég kemény a hab víz gőz felett tovább verjük, addig amíg a hab szinte megfő kb 20-25 perc.
- Befedjük vele a sütemény tetejét, elsimítjuk rajta, majd hidegre tesszük.
Vizes késsel szeleteljük.
Forrás: nosalty,
Ezt a receptet több régi süteményes könyvemben is megtaláltam Katóka és Kiss Kati szelet elnevezéssel.
|