| 		
		 
 Fügelekvár
Katharosz módra  2016.09.12. 23:34 
	Pár éve ültettünk egy fügefát és mostanság egyre több gyümölccsel ajándékoz meg. Így került sor a lekvár főzésre is. Nagyon finom különleges csemege. 
	hozzávalók
	elkészítés
	
		
			- 
				A fügéket folyó víz alatt megmossuk, majd eltávolítjuk a gyümölcs szárát, a hibás részeket és az alján lévő részt is kivágjuk, majd lemérjük a súlyát. Nekem 2,7 kg lett belőle.
 
			- 
				Egy a főzésre alkalmas magasabb falú edénybe daraboljuk, negyedeljük és azt is félbe vágjuk, majd megszórjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a citromok levét és egynek a reszelt héját is, végül mehet bele a csillagánizs is.
 
			- 
				Ezután jól átkeverjük, majd pá órát állni hagyjuk, hogy a cukor minél jobban elolvadjon benne.
 
			- 
				Ha letelt az idő elkezdjük főzni, mérsékelt tűz felett, néha megkeverjük, majd bő egy órai múlva levesszük a tűzről és egy botmixer segítségével kissé pürésítjük, de azért maradjanak benne darabok. De ez ízlés dolga, én így szeretem!
 
			- 
				Majd ismét visszatesszük a tűzre és kb fél óra alatt a kellő sűrűségig főzzük, de most már elég gyakran kevergetni kell, nehogy leragadjon!
 
			- 
				Végül az előkészített üvegekbe merjük, tetejét kupakkal lezárjuk és egy rövid ideig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig.
 
			- 
				Tipp: többféle dologgal is ízesíthetjük pl. gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, levendula, rozmaring. Természetesen egyszerre csak egy félét használjunk bele. Az előző főzetnél gyömbért választottam hozzá az is nagyon finom lett.
 
		 
	 
 
	  
	         
		 
	        
	       
 |