Burgonyapelyhes zsemle
Katharosz 2025.03.03. 22:10
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg finomliszt
- 1 evk síkér
- 4 evk burgonya pehely
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 1 evk libazsír
- 2,5 dkg élesztő
- 125 ml langyos tej ,
- 2 dl langyos víz, szűk
ELKÉSZÍTÉSE
- Felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben.
- Az átszitált lisztez adjuk a sót, burgonyapelyhet átforgatjuk, majd hozzáadjuk a langyos de szűk 2 dl vizet, az élesztős tejet és a zsírt, villával kicsit átforgatjuk, majd a dagasztógéppel sima tésztává dolgozzuk.
- Ha nagyon lágy lenne a tészta akkor kevés lisztet adjunk hozzá.
- Ezután letakarva duplájára kelesztjük kb. 45-50 perc alatt.
- Ha megkelt a tészta kilenc részre osztjuk és zsemléket formázunk belőle..
- A megformázott zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, tetejét egy pengével bevágjuk, majd letakarva 25-30 percig kelesztjük..
- Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra, a megkelt zsemléket vízzel lespricceljük majd kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Ha kisült rácsra téve hűlni hagyjuk.
- Forrás: net
|