Epres csokoládés torta
Katharosz módra 2016.02.06. 20:03
Nagyon finom, mutatós ünnepi torta, tökéletes ízharmónia. Nem kell tőle megijedni nem olyan bonyolult az elkészítése!
hozzávalók / 6 adag
elkészítés
Piskóta
- Egy tálban összeforgatjuk a liszttel a kakaóport, szódabikarbonát, sütőport, sót.
- Egy gépi habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát, tejfölt, kévét és az olajat végül beledolgozzuk a lisztes keveréket is. Ezután egy torta forma alját sütőpapírral kibélelünk, majd belesimítjuk a masszát.
- Előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük, tűpróba! A sütőből kivéve 15 percig a formában hagyjuk, majd egy rácsra téve hűlni hagyjuk.
- Ha teljesen kihűlt ketté vágjuk és az elmosott torta gyűrűbe visszatesszük a piskóta tetejét ez lesz az alja, majd a ketté vágott piskóta alja lesz a torta teteje, mivel az simább.
- A torta elég magas lesz ezért, ha van állítható tortagyűrű érdemes azt használni, vagy sütőpapírral magasítani a formánk oldalát.
- Az eperszemeket félbe vágjuk és kirakjuk vele a torta oldalát.
Krém
- A tejfölt elkeverjük a cukorral, citromlével, reszelt héjjal és az eperpürével. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan az epres krémbe forgatjuk.
- A zselatint 4-5 evőkanál vízbe áztatjuk, majd kis lángon feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 4 evőkanál krémet, majd kisebb adagokban az epres- tejszínes krémbe forgatjuk.
- Ezután beleöntjük a tortaformába, ráteszem a piskóta másik felét a simább oldala legyen felfelé, kicsit le is nyomjuk, de csak óvatosan. Végül hidegre tesszük, hogy a krém egybeálljon.
Glazúr
- Kimérjük a hozzávalókat, majd egy pohárba elkeverjük a zselatint 2 evőkanál vízzel, a kimért vízből veszünk el.
- A többi hozzávalót egy kis lábasban fakanállal kevergetve összemelegítek, forralni nem kell, közben a mikróban feloldjuk a zselatint, majd a tűzről levett kakaós folyadékhoz keverjük. Ezután egy szűrőn átszűrjük, hogy szép sima legyen.
- A glazúrt langyosra hűtjük, közben néha-néha megkeverjük, ha kezd sűrűsödni a torta tetejére öntjük, kenegetni nem kell magától elterül. Ismét hidegre tesszük, hogy a máz megkössön rajta, tálalás előtt gyümölccsel díszítjük a tetejét.
- Ha elsőre nem lenne elég szép a tortán a glazúr, tegyünk rá még egy réteget, én is így jártam vele. Forrás: Moha
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 26 cm
|