Receptek : Wellington szűz - gratin burgonyával |
Wellington szűz - gratin burgonyával
Katharosz módra 2016.03.29. 21:04
Ez egy nagyon finom elegáns, fenséges ünnepi étel, érdemes kipróbálni biztos a siker és igazán nem bonyolult az elkészítése.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
Húsos részhez
- A felhevített olajon kevés sóval megfuttatjuk a vékonyra szelt póréhagymát, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a durvára reszelt gombát, ízesítjük sóval, borssal és kakukkfűvel. Ezután kevergetve a zsírjára pirítjuk, hűlni hagyjuk és ha már langyos belekeverjük a két tojássárgáját.
- A húst megszabadítjuk a hártyáitól, sózzuk- borsozzuk, majd kevés felforrósított olajon körös- körül kérget sütünk rá, a serpenyőből kivéve hűlni hagyjuk.
- A kiengedett vajas tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, széleiből levágunk pár csíkot a díszítéshez.
- Ezután a sonkaszeletekkel befedjük a tésztalapot, erre kenjük a gombapépet, ráhelyezzük az elősütött húst, majd a két szélét ráhajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük, úgy, hogy a sonkás- gombás rész átfogja az egész húst.
- Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a maradék tésztacsíkokkal díszítjük, majd tojással lekenjük.
- Végül 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 40 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha a tésztánk szép piros, ropogósra sült a hús pedig rózsaszín marad belül. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, csak azután tálaljuk. Forrás: net
Köret
- A szuflé formákat vajjal kikenjük, majd egy sor vékonyra szelt tisztított burgonyával körbe rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást / virágformába/, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vékony karikára vágott újhagymával.
- Ezután ezt addig ismételjük amíg fér a formánkba, de kevés hely maradjon a tetején.
- A keményítőt elkeverjük egy kevés tejszínnel, majd hozzáadjuk a többit és simára keverjük vele, ezután belekeverjük a sót, borsot és a curry port, célszerű egy kiöntőt használni, mert könnyebb lesz a formákba önteni.
- Ha megtöltöttük a formákat a borgonyával, elosztjuk rajta a tejszínes öntetet, egy kevés vajat is teszünk rá, alufóliával lefedjük mindegyiket, majd egy sütőlemezre rakosgatjuk őket.
- Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 30 percig a fólia alatt pároljuk, majd kitakarva további kb 20 percig, amíg a burgonya megpuhul és a teteje kissé piros lesz. Aki szereti a vége felé reszelt sajttal vagy szeletelt mozzarellával gazdagíthatja.
- Tipp: ez egy nagyon finom köret, de egy kicsit időigényes, javaslom először ezt elkészíteni, mivel jól bírja a melegítést. Én 5 db formát használtam a készítéshez.
- sütési hőfok: 200°C
- sütési mód: alul-felül sütés
|