Receptek : Medovik kocka / Orosz mézes-krémes |
Medovik kocka / Orosz mézes-krémes
Katharosz 2019.04.22. 14:15
hozzávalók:
elkészítés
Mézes tészta
-
Egy tálba mérjük a vajat, mézet, porcukrot, vaníliás cukrot, vanília őrleményt, a tojásokat, szódabikarbonát, majd vízgőz felett csípősre melegítjük, de nem főzzük, közben simára keverjük. A vanília őrlemény a sütemény barnaságához kell!
-
A tűzről levéve hozzáadjuk a csípet sót, a lisztet és összedolgozzuk, ilyenkor még elég ragacsos a tészta, ezért 15 percet pihenni hagyjuk.
-
A pihentetett tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk és hat egyenlő részre mérjük, ezután 20 x 30 cm-es lapokat nyújtunk. A sütőlemezt előzőleg béleljük ki sütőpapírral, ellenkező esetben le fog ragadni.
-
Sütés 170 fokra előmelegített sütőben, kb 7-8 perc, de vigyázzunk rá, ne szárítsuk ki a lapokat.
-
A lapok széleit még melegen egyenesre vágjuk, az így kapott törmeléket félre tesszük.
Krém
-
Első lépés a karamell készítése, ehhez a cukrot egy vastagabb falu edénybe mérjük, majd folyamatos kevergetés mellett karamellt készítünk, ha elértük a kívánt szint, lassan adagolva hozzáadjuk a forró tejszínt.
-
Ezután folyamatos keverés mellett épp csak addig főzzük amíg egynemű lesz az állaga, tovább nem kell, mert nagyon sűrű lenne. Én ezután hideg vízfürdőbe állítottam és kevergetve lehűtöttem.
-
A krémhez habosra keverjük a mascarponét a karamellel, egy robotgép segítségével.
-
Végül összeállítjuk a süteményt, a krémet egyenlő részre osztjuk úgy, hogy a tetejére is jusson,megkenjük a lapokat, ezután a leeső tészta darabokat morzsalékosra törjük és a tetejét ezzel is megszórjuk.
-
A kész süteményt legalább egy éjszakára hidegre tesszük.
-
sütési hőfok: 170°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
-
tepsi mérete: 20x30 cm
|