Hógolyótorta, Laktózmentes
Katharosz 2020.02.15. 17:11
hozzávalók:
elkészítés:
Piskótához
-
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a csípet sóval, közben kisebb adagokban beledolgozzuk a cukrot, hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk.
-
A masszából 3 db kerek lapot sütünk, 2 db 18 cm és egy 22 cm átmérőjűt. Én sütőpapírral bélelt tortaformában sütöttem, sütés: 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróba!
-
A kész lapokat a formából kivéve rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Krémhez
-
A vaníliás pudingot simára keverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 2 dl tejet felforraljuk a cukorral, a tűzről levéve belekeverjük a pudingos tejet, majd a tűzre visszatéve folytonos keverés mellett besűrítjük, ezután hűlni hagyjuk.
-
A zselatint 1dl hideg vízbe áztatjuk, majd forróra melegítjük, ezután langyosra hűtjük.
-
Közben a túrót simára törjük egy botmixerrel, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Végül belekeverjük a langyos zselatint.
-
Az összeállításhoz átlátszó fóliával kibélelünk egy kb 1,5-2 liter űrtartalmú félgömb alakú tálat. A piskóta lapokat megkenjük a lekvárral.
-
A tálba belesimítjuk a krém egy harmadát, rátesszük az egyik kisebb lapot a megkent része legyen lefelé. Ezután a krém másik harmada és a következő kisméretű lap jön. Végül a maradék krém és a legnagyobb lap következik, átlátszó fóliával befedjük, majd hidegre tesszük dermedni. Én egy éjszakára hűtőbe tettem!
Díszítéshez:
-
A kétféle tejszínt habbá verjük, közben hozzáadjuk a cukorral elkevert habfixálót, majd sima csöves habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a tortát. Tálalásig hidegre tesszük.
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
-
tepsi mérete: 18 cm
|