Málnás Charlotte
Katharosz 2020.05.09. 21:22
hozzávalók:
elkészítés:
Piskóta
-
A tojások fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval és a fele cukorral, a cukrot csak kisebb adagokban adjuk hozzá.
-
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig, habosra verjük, majd a kétféle habot óvatosan egymásba forgatjuk és hozzáadjuk a sütőporral átszitált lisztet. Vigyázzunk ne törjük össze a habot.
-
Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy konyharuhára borítjuk, feltekerjük és hűlni hagyjuk.
-
Ha teljesen kihűlt megkenjük a lekvárral újra feltekerjük, fóliába csomagoljuk és hidegre tesszük.
-
Összeállítás: a piskótát 1 centis szeletekre vágjuk, egy 2,8 liter űrtartalmú tál oldalát kirakjuk egy sor piskótával, az aljára is teszünk egy pár szeletet, erre a végek teljesen megfelelnek.
-
Ezek után rátesszük a cukrászkrém felét, erre a málnáskrém felét kenjük, majd ismét egy sor rolád következik a tál oldalára és a málnáskrém tetejére. Végül a maradék cukrászkrém következik, ezen szépen elsimítjuk a málnáskrém másik felét. Tetejét folpaccak lefedjük, de vigyázzunk rá ne érjen a krémhez.
-
Az elkészült tálat hidegre tesszük dermedni, tálalás előtt a maradék málnával és mentalevéllel díszítjük.
Cukrászkrém
-
A tojások sárgáját a cukorral és a vanília pasztával fehéredésig verjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a lisztet és simára dolgozzuk.
-
Közben a tejet csípősre melegítjük, a tűzről levéve állandó keverés mellett a tojásos masszához adjuk a forró tej felét, de csak kisebb adagokban, különben kicsapódna a tojás.
-
Ezután egy szűrön át visszaöntjük a tojásos tejet a maradék tejhez, visszatesszük a tűzre, folyamatos keverés mellett alacsony hőfokon 5-6 perc alatt sűrűre főzzük.
-
A tűzről levéve egy lapos tálba öntjük és folpackkal letakarjuk, hűlni hagyjuk.
Málnamousse
-
Egy botmixerrel simára dolgozzuk a málnát 5 dkg porcukorral, majd egy szűrön átpasszírozzuk. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, közben a a málnapüré felét felmelegítjük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint és feloldjuk benne, vigyázzunk rá ne forrjon fel!
-
A tűzről levéve a málna másik felével összekeverjük.
-
A mascarponét habosra keverjük a 5 dkg porcukorral, majd összeforgatjuk a málnapürével. Tejszínt kemény habbá verjük a maradék cukorral és óvatosan a málnás- mascarponés krémbe forgatjuk.
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
-
tepsi mérete: 40x32 cm
|