Tejszínes fonott kalács
Katharosz 2021.06.05. 21:26
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg kenyérliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl langyos tej kb.
- 2 dl habtejszín
- 3 evk cukor
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás lekenni
- 1 evk szemes mák
Elkészítése:
1. Felfuttatjuk az élesztőt 1 dl langyos tej + 1 teáskanál cukorral.
A maradék tejet csak akkor adjuk hozzá ha a tésztánk keménynek bizonyulna, de csak fokozatosan adagolva!
2. Ha felfutott az élesztőnk akkor egy dagasztótálba rakjuk az alapanyagokat a követező sorrendben: tejszín, élesztős tej, egész tojás plusz egy tojássárgája, cukor, a kétféle átszitált lisztet és a sót.
3. Ezután sima tésztává dolgozzuk, szükség esetén a maradék tejből adhatunk hozzá.
Én a dagasztógéppel dolgoztam, így egy kicsit könnyebb volt!
4. A jól kidolgozott tésztánkat letakarva 45 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt enyhén lisztezett felületen 4 részre osztjuk és gömbölyítjük, majd letakarva újabb 15 perc pihenés jön.
Végül a kissé újra kelt tésztákat hosszú rudakká sodorjuk és négyes fonással kerek kalácsot fonunk.
5. A kész kalácsot óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, felvert tojással lekenjük, majd 30 percig pihentetjük.
Ezután újra lekenjük és szemes mákkal megszórjuk.
Sütés 190 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd mérsékeljük a hőt 175 fokra, összes sütési idő 40-45 perc.
A kész kalácsot rácsra téve hűlni hagyjuk, forrás: net.
|