Mimóza szelet
Katharosz 2023.05.02. 22:14
Hozzávalók 4 laphoz
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- kb 3 evk tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csípet só
Krémhez
- 7,5 dl tej
- 5 evk liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 citrom
- 1 tk vanília kivonat
Összeállításhoz
- 1 üveg málna lekvár
Készítése
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, ezután hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a sütőport majd összeforgatjuk.
Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható rugalmas tésztát kapjunk.
Végül 4 részre osztjuk a tésztát, majd méretre vágott enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk egyesével a lapokat és így helyezzük át egy tepsi hátoldalára, villával megszurkáljuk.
Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük a lapokat.
Rácsra téve hűlni hagyjuk!
Érdemes még melegen a széleket egyformára vágni.
Krém
Egy deciliter tejet simára keverünk a liszttel, közben a maradék tejet felforraljuk, majd állandó keverés mellet a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztes keveréket alacsony hőfokon sűrűre főzzük.
A tűzről levére belekeverjük a citrom reszelt héját és a levét, majd folpackkal lefedve hűlni hagyjuk!
Közben a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kisebb adagokban kihabosítjuk a teljesen kihűlt tejes krémmel.
Végül összeállítjuk a süteményt, a krém felét az alsó lapra kenjük, erre jön a következő lap amire a lekvár kerül ezt beborítjuk egy újabb lappal erre jön a krém másik fele végül a negyedik lap.
Ezután egy éjszakára hidegre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak és egybe álljon, ezután szépen lehet szeletelni, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: ha úgy látjuk, hogy nem elég sűrű a tejkrémünk a főzés alatt, akkor egy kevés vízzel elkeverünk 1 tasak vaníliás pudingport és tovább főzzük vele! Mivel nem egyformák a kanalak sajnos ez előfordulhat!
Tepsi- sütőpapír méret: 25 x 35 cm
Forrás: net
|