Szendvicskenyér
Katharosz 2024.02.18. 16:24
Hozzávalók
Elő tészta:
- 150 gr finomliszt BL55
- 2 gr élesztő
- 75 ml víz, szoba hőmérsékletű
Főtészta:
- előtészta teljes mennyisége
- 375 gr finomliszt BL55
- 1 evk sikér
- 3,5 gr élesztő
- 13 gr só
- 8 gr cukor
- 32 gr vaj/ margarin puha
- 145 ml tej langyos
- 70 ml víz langyos
Készítése
- Az előtésztához a vízzel elkeverjük az éleszttőt, majd a liszttel összedolgozzuk, ezután egy jól záródó tálban lefedve 7-9 órán át érni hagyjuk.
- Ha letelt az érési idő a tejet és a vízet összeöntjük belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd elkeverjük benne.
- Ezután az átszitált liszthez adjuk az összes alapanyagot a vaj kívételével és dagasztani kezdjük, ha kissé összeállt mehet bele a puha vaj, végül sima tésztává dagasztjuk.
- Lefedve 30 percig érleljük a tésztát, ha letelt az érési idő gömbölyítjük a tésztát majd ismét lefedve kb 5-10 percig pihentetjük.
- Ezután hosszformázzuk a sütőforma nagyságának megfelelően, feltekerjük, majd egy vajjal kikent formába rakjuk.
- Az így előkészített tésztát letakarjuk egy konyharuhával, majd erre egy nylon jön. Ez biztosítja hogy ne száradjon ki a felülete.
- Végül hőtőbe téve 10-12 pihenni hagyjuk.
- Ha letelt az idő a hűtőből kitesszük a konyha pultra kb 1 órára. Közben a sütőt előmelegítjük 240 fokra úgy hogy az aljába egy edénybe vizet teszünk.
- Az így előkészített tésztánkat vízzel permetezzük, megszórjuk szezámmaggal majd betesszük a forró sütőbe, a hőt azon nyomban 220 fokra csökkenteni kell, így sütjük kb 20 percig.
- Ha letelt a 20 perc és a teteje nagyon sülne, alufóliát teszünk rá és így sütjük tovább, közben a hőt csökkentjük 200 fokra és tovább sütjük kb 15-20 percig.
- A kész kenyeret kívesszük a sütőből és pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítva megvárjuk míg teljesen kihűl.
- sütőforma mérete: 32x13x7 cm
- A sütésnél lehetnek eltérések, minden sütő teljesítménye más.
- Forrás: net
|