Húsvéti répás süti
Katharosz 2024.04.02. 23:19
Hozzávalók
Piskóta:
- 20 dkg világos nádcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 mk fahéj
- 1 mk gyömbér
- 30 dkg finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csípet só
- 10 dkg pekándió
- 4 db L-s tojás
- 175 gr étolaj
- 30 dkg reszelt sárgarépa tisztán mérve
- 1 db narancs reszelt héja
Krém:
- 2 dl laktózmentes tej
- 2 dl laktózmentes habtejszín
- 25 dkg laktózmentes mascarpone
- 7 dkg vaj
- 2 db tojás
- fél narancs leve és reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
Díszítéshez:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg dió, mogyoró, pekándió vegyesen
- Fondant vagy marcipán, ételfesték
Készítése
Tészta:
- Egy tálban összeforgatjuk a lisztet, sütőport , sót, fahéjat, gyömbért, narancshéjat és az apróra zúzott de azért darabós pekándiót.
- Egy sajtreszelőn finomra reszeljük a sárgarépát, nem kell kinyomni a levét!
- Közben a tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük, majd kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat és azzal is simára keverjük.
- Ezután 3-4 adagban mehet bele a lisztes keverék jól eldolgozzuk benne, legvégül eldolgozzuk benne a reszelt sárgarépát is!
- Sütőpapírral kibélelünk egy 30x40 cm-s tepsit, majd egyenletesen belesimítjuk a masszát, ezután egy 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Tű próba!
- Ha elkészült hűlni hagyjuk!
- A kíhűlt lapot ketté vágjuk, majd az így kapott két lapot lapjában óvatosan kettévágjuk.
Krém:
- Csomomentesre keverjük a tojásokat a kétféle cukorral a narancs levével és reszelt héjával valamint a keményítővel, közben a tejet felmelegítjük majd a tojásos keverékhez adjuk folyamatos keverés közben.
- Az így előkészített masszát visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés közben sűrűre főzzük, végül beledolgozzuk 2-3 adagban a vajat, ezután levesszük a tűzről átöntjük egy tálba, lefedjük és teljesen kihűtjük.
- A mascarponét a tejszínnel habbá verjük, majd adagonként beledolgozzuk a közben lehűlt narancsos krémet szép selymes krémmé keverjük, 3 részre osztjuk úgy, hogy a tetejére is maradjon kb 10 dkg belőle.
Összeállítás:
- Egy tálcára tesszük az első lapot rákenjük a krém egyharmadát, majd így betöltjük a többi lapot is. Végül a tetjére kenjük a maradék krémet, folpackal lefedjük és egy éjszakára hidegre tesszük.
- A grillázshoz a cukrot karamellízáljuk, majd a dió keverékre öntjük, ha teljesen kíhúlt egy aprítógépben összezúzzuk, másnap befedjük vele a süteményünket! Ízlés szerint díszíthetjük. Forrás: net
|