Mákvirág
ahogy én készítem 2013.02.10. 21:27
Mutatos, dekoratív kalács.
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg finomliszt, 4 dl langyos tej, 4 dkg élesztő, 3 evk porcukor, 1 mk só, 3 ekv olaj, reszelt citromhéj.
Töltelék: 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 9 evk darált mák, 9 evk porcukor, 1 cs vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
- Kenéshez: 1 tojássárgája + pici tej
- Locsoláshoz: kb 1 dl meleg, cukros tej.
Készítése: 1 dl langyos tejben, 3 evk porcukrot elkeverünk, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Ezután az összes hozzávalóval tésztát dagasztunk, de a tejet csak fokozatósan adagoljuk, szükség szerint.
- Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 30 x 40 centis lappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjaj, megszórjuk a cukros-mákkal, reszelt citromhéjjal. Feltekerjük, mint a beiglit.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, kör alakúra formázzuk, a két végét szorosan összeillesztjük, majd két ujjnyira bevagdossuk, a bevagdosott részeket kiforditjuk. Tojásos tejjel lekenjük.
- Sütés: kb.190- 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig, tűpróba. A sütőből kivéve forró- cukros- tejjel lekenjük és rövid ideig konyharuhával letakarjuk, igy finomabb lesz a külseje.
- Tipp: kenyérsütőgépben is dagaszthatjuk, ebben az esetben a folyadék kerül alura, cukor, só, olaj, citromhéj, liszt, élesztős tej. De az egész folyadékot itt se tegyük bele az elején, szükség szerint adagoljuk. Én igy csináltam!!!
-További képek a képgalériában!
|