Sakkos sütemény
Katharosz módra 2013.09.15. 19:05
Ezt a finom sütemény receptet a néhai " HÚGOMNAK - ANGINAK " ajánlom! Sajnos már nincs köztünk, de ezt a süti receptet kb 30 évvel ezelőtt tőle kaptam. Akkor én kezdő háziasszonyként el is készítettem, és mondhatom, nagyon szép és finom volt. De mivel kezdő voltam úgy ítéltem meg, hogy túl bonyolult az elkészítése és így elfelejtődött. A minap újra a kezembe akadt ez a recept, és nekiláttam az elkészítésének és mit tesz az a sok sütés - főzés, mondhatom gyerekjáték volt az elkészítése. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Hozzávalók: - Sárga tészta: - 16 dkg puha margarin, 16 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 12,5 dkg finomliszt, csípet só, 3 db egész tojás, fél csomag / 6 gr. / sütőpor.
- Barna tészta: - 16 dkg puha margarin, 16 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 12,5 dkg finomliszt, csípet só, 3 db egész tojás, fél csomag / 6 gr. / sütőpor, 2 dkg kakaópor.
- Töltelék: - kb 40 dkg barack lekvár.
- Mázhoz: - 6 evk kristálycukor, 3 evk kakaópor, kevés tej,10 dkg fagyos vaj.
Készítése: - A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral, majd egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és felhabosítjuk.
- A liszthez hozzákeverjük a sütőport, sót és a beleszitált kakaóport, majd a tojásos masszába forgatjuk.
- Egy 22 cm x 32 cm- s tepsit kissé vajjal kikenünk, majd kibéleljük sütő papírral, így ugyan is nem mozdul el.
- Belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb 20 - 25 perc alatt megsütjük. Tű próba. Majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
- Amíg a kakaós tésztánk sül addig bekeverjük a sárga tésztánkat is, aminél hasonlóan járunk, de persze a kakaópor nélkül, sütés ugyan úgy.
Összeállítás: A kihűlt lapok széleit egyenesre vágjuk, ha nem lenne az!
- 1. Hosszanti irányba ketté vágjuk a sárga és a barna tésztánkat, tehát 2 db sárga és 2 db barna lapot kapunk.
- 2. Egy tálcára helyezünk egy sárga tésztát és megkenjük a lekvárral, ezt beborítjuk egy barna tésztával és szintén megkenjük lekvárral, erre ismét egy sárga tészta következik, megkenjük lekvárral és beborítjuk a második barna tésztával, ez volt a negyedik lapunk. Kézzel kicsit összenyomogatjuk, hogy jól egybeálljon!
- 3. Ezután a tésztánkat középen elfelezzük, igyekezzünk pontosan mérni, hogy szépen mutasson a sakktáblánk! Majd a kapott két részt ismét ketté vágjuk. Tehát négy darab csíkos tésztát kapunk. Óvatosan dolgozzunk, mert ilyenkor még könnyen szét eshet!
4. Ezután egy tálcára óvatosan ráhelyezünk egy csíkos tésztát, és megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik lappal, de úgy, hogy a csíkozása ellenkezőleg kezdődjön. Tehát ha a széle sárgával kezdődött, akkor amivel beborítjuk az barnával kezdődik. A maradék két lapot is így tesszük rá. Kicsit kézzel összenyomjuk, hogy egybeálljon, majd óvatosan átfordítjuk ha szükséges a szebbik irányba. Ezután alufóliával befedve egy rövid időre hidegre tesszük.
- A mázhoz elkeverjük a cukrot a kakaóporral és egy kevés tejjel, majd tűzre téve, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. A tűről levéve elkeverjük benne a fagyos vajat. Ezután bevonjuk vele a tésztánkat, és hidegre tesszük, hogy a máz meg szilárduljon rajta. Jó ha egy éjszakát hidegen van, így összeérnek az ízek.
Tepsi méret: 22 x 32 centiméter.
|