Tiramisu
Katharosz módra 2016.01.14. 21:45
hozzávalók / 6 adag
elkészítés
Krémhez
- Tegyünk fel egy edénybe kevés vizet melegedni, közben egy tálban, ami illeszkedik majd rá, egy kézi habverővel keverjük jól el az egész tojásokat a cukorral.
- Ha forrni kezd a vizünk, mérsékeljük a hőt alatta, rátesszük a tálat, és gyakran megkeverve addig kell melegítenünk, amíg csípős nem lesz. Vigyázzunk, nehogy leragadjon, vagy megfőjön a tojásos masszánk.
- Eközben felverjük az előzőleg jól lehűtött tejszínt, egy előtte behűtött tálban, majd hidegre tesszük. A zselatint kevés langyos vízbe áztatjuk. A mascarponét simára keverjük.
- A csípősre melegedett cukros tojásunkat levesszük a gőzfürdőről, majd egy gépi habverő segítségével maximális fokozaton kihűlésig verjük, habosítjuk! Ezzel a művelettel ne legyünk türelmetlenek, mert ha nem hűl ki teljesen a krémünk folyós lesz!!!
- Ha teljesen kihűlt a tojás krémünk jöhet az összerakás. A felvert tejszínhez először a kikevert mascarponét adjuk hozzá kisebb adagokban, de csak óvatosan, ne törjük össze a habot. Ezután szintén kisebb adagokban mehet bele a tojáskrém is.
- A beáztatott lapzselatinról leöntjük a vizet, majd alacsony hőfokon kevergetve feloldjuk, forralni nem kell, ha feloldódott, már készen is van. Ez a művelet 15-20 másodperc alatt megvan.
- Ezután egy kézi habverő segítségével vékony sugárban elkeverjük a krémben.
Piskótához
- Előkészítünk egy magas peremű tepsit, ha lekapcsolható oldalú az még jobb, a tálalásnál könnyebbséget jelent. Jöhet az összeállítás.
- A kávét keverjük el a cukorral és ízlés szerinti rummal, majd egyenként mártsuk meg a piskóták egyik felét benne 2-3 másodpercig, vigyázzunk, ne áztassuk el. Ezután szorosan egymás mellé rakjuk a formánkba.
- Rámerjük a krém felét, elsimítjuk rajta, majd ismét egy sor kávéba mártott piskóta jön rá, ezután a krém másik felével betakarjuk, szépen eloszlatjuk rajta. Végül egy éjszakára hidegre tesszük. Ez alatt az ízek is jól összeérnek.
- Másnap kakaóporral meghintve tálaljuk.
|