Kávés- karamellás krémes
Katharosz módra 2016.03.29. 21:10
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
Tészta
- Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és a tejet, ezután összedolgozzuk.
- Ezután négyfelé osztjuk, majd előre kiszabott 20x30 cm-es lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk a lapokat és egyesével megsütjük őket egy tepsi hátlapján a sütőpapírral együtt kb 8-9 perc alatt.
- A papírt még melegen lehúzzuk a tésztáról és hűlni hagyjuk, a sütésnél vigyázzunk, ne szárítsuk ki a lapokat.
- Összeállítás: az első lapot egy tepsibe fektetjük, majd forró kávéval megkenjük, rátesszük a krém negyedrészét, újabb lap, kávé, krém következik amíg el nem fogynak. Végül a maradék krémet a tetejére kenjük, ezután egy éjszakára hidegre tesszük.
- Másnap megszórjuk grillázzsal és szeletekre vágva tálaljuk. Forrás:net
Karamell
- Egy vastagabb falu edényben a cukrot karamellizálni kezdjük, majd óvatosan felöntjük a forró tejjel és tejszínnel, kevergetve feloldjuk benne és krémszerű állagúra főzzük.
- Ha elértük a kellő sűrűséget levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, sót és a vanília aromát, majd hűlni hagyjuk.
- Vigyázzunk nagyon ne legyen sűrű, mert ha kihűl nagyon bekeményedik és kezelhetetlenné válik.
Karamellkrém
- Keverjük el a cukrot az étkezési keményítővel, majd keverjük simára a tojássárgájával, közben felmelegítjük a tejet a vanília aromával és ebből kiveszünk 4 evőkanállal amit a tojásos masszához adunk.
- Ezután a tojásos keveréket a vaníliás tejhez adjuk, visszatesszük a tűzre és kevergetve sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről áttesszük egy keverő tálba és egy habverővel kihűlésig keverjük.
- Ha teljesen kihűlt a vaníliás krémünk továbbra is magas fokozaton kisebb adagokban beledolgozzuk a puha vajat is, habosra keverjük vele. Végül a kihűlt karamellt is beledolgozzuk, ha kellően habos lesz egy rövid időre hidegre tesszük.
- Amíg a karamellkrém hűl, a hideg tejszínt kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a habfixálót is, majd egy fakanál segítségével óvatosan a karamellás krémbe forgatjuk.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 20x30 cm
|