Receptek : Körtés- túrós- karamellás pite |
Körtés- túrós- karamellás pite
Katharosz módra 2016.04.10. 22:53
Nagyon finom krémes állagú desszert, az év bármely szakában érdemes elkészíteni.
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
Tészta
- A lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, ezután folpackba csomagolva hidegre tesszük.
- A lehűlt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kissé nagyobbra nyújtjuk, mint a pite formánk és kibéleljük vele. Ezután belekanalazzuk a krémet, elsimítjuk tetejét, rákenjük a kikevert lekvárt, végül körbe rakjuk a felszeletelt körtével.
- Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig. A megsült pitét kivesszük a sütőből és azon nyomban rákenjük a karamellt, ezután hűlni hagyjuk. Tipp: érdemes levehető aljú formát használni, a tálalásnál könnyebbséget jelent.
- Forrás: net
Krém
- A pudingot sűrűre főzzük a cukorral, vaníliával és a tejjel, majd hűlni hagyjuk, ha már kellően lehűlt a pudingunk akkor beledolgozzuk a túrót egy botmixer segítségével, krémes, sima állagot kell kapnunk.
Karamell
- A cukrot és a vizet lassan melegíteni kezdjük alacsony hőfokon, kevergetni nem kell csak néha kicsit megmozdítani az edényünket.
- Amikor a cukor felolvadt egy kicsit emelünk a hő mennyiségén, de őriznünk kell. Ha elérte az arany barna szint, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kisebb kockára vágott hideg vajat, felöntjük a tejszínnek, mehet bele egy csípet só, visszatesszük a tűzre.
- Ezután már folyamatosan kevergetni kell amíg egy kissé besűrűsödik, krémszerű állagot vesz fel, ez egy pár percig eltart.
- Nem kell teljesen sűrűnek lennie, mivel ahogy hűlni kezd úgy sűrűsödik be, ha nagyon összeáll a felhasználás előtt kicsit felmelegítjük.
Egyebek
- A körtéket alaposan megmossuk, ketté vágjuk, eltávolítjuk a magházát, majd felszeleteljük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 25 cm
|